Vige 1 Antwerpen

Vier studenten aan de Thomas More Hogeschool in Turnhout, Michelle, Yves, Niel en Ines, hebben een fantastisch idee. Lees meer over hun project :

 

Voor een project binnen onze opleiding “Sport en Bewegen” hebben wij het idee een ‘sportbuddy’-systeem voor blinde en slechtziende sportievelingen op te zetten onder de naam B-Buddy. De B staat voor ‘Be a buddy’ maar ook voor ‘Blind’. Je vindt hieronder alle info over het project en wat dit voor jou kan betekenen. Wees gerust, het wordt leuk!

 

Individueel sporten is voor mensen met een visuele beperking niet voor de hand liggend. Het is niet vanzelfsprekend en voor sommigen gewoon onmogelijk om de loopschoenen aan te trekken en een blokje te joggen of de zwemzak te nemen en naar het zwembad te trekken. Begeleiding is zeker geen overbodige luxe, integendeel. Samen sporten met een sportbuddy zou een oplossing bieden. Een buddy geeft heel wat leuke mogelijkheden. Alles kan in overleg met jouw buddy, eens een wandeling maken tot samen voor een event trainen.

 

We willen nagaan of een sportbuddyplatform kan gerealiseerd worden dat individuele sporters met een visuele beperking in contact brengt met ziende sportievelingen die willen begeleiden. En daarvoor hebben we jou nodig!

We denken hierbij vooral aan individuele sporten, zoals wandelen, lopen, fietsen, zwemmen, klimmen, enz. Dit project is een studie naar de mogelijkheden, beperkingen en haalbaarheid van het buddyplatform dat we in de toekomst zouden willen uitbouwen. Willen jij en buddy na deze try-out samen verder sporten, dan kunnen we dit alleen maar aanmoedigen. Verderzetting hangt af van de wensen van jou en je buddy en is volledig vrijblijvend.

 

Hoe verloopt het project?

 

1) Eerst en vooral willen we van jou weten of je wil deelnemen. We zoeken geïnteresseerde blinde en slechtziende sporters. Sporters die graag een individuele sport willen beoefenen, aan hun conditie willen werken of gewoon nu en dan eens willen sporten en daarvoor begeleiding nodig hebben

2) We zoeken buddy’s

Buddy’s komen bij voorkeur uit de omgeving van de deelnemer en staan ervoor open om als begeleider te sporten met blinden of slechtzienden. Wij zoeken deze buddy’s via de sportraad, sportclubs, sporthallen en bij sportieve vrijwilligers (indien mogelijk binnen jouw gemeente).

 

De verzamelde buddy’s en de blinde en slechtziende sportievelingen worden met elkaar gematcht aan de hand van woonplaats en (sport)interesse. We gaan aan de slag met 3 beweegsessies:

1) Sessie 1: Kennismaking, toelichting project, hoe communiceren met elkaar, juiste begeleiding en dit alles in afwisseling met leuke sportieve opdrachten

2) Sessie 2: Sportieve activiteiten waarbij de buddy de sporter begeleidt

3) Sessie 3: De rollen worden omgedraaid. Jij gaat nu jouw buddy begeleiden. De sporters begeleiden de B-buddy in een volledig verduisterde ruimte.  Zo ervaart de buddy’s wat functioneren betekent zonder te zien, maar ook jij ontdekt wat het is om iemand te begeleiden

 

Deze sessies zullen ‘s avonds doorgaan op 2, 9 en 16 mei 2019 te Turnhout. We bepalen het tijdstip in functie van de bereikbaarheid van de locatie met het openbaar vervoer.

 

Wat verwachten we van jou? 

1) Je bent sportief of wil graag (meer) sporten

2) Je houdt ervan om samen met anderen te sporten

3) Je bent je bewust van je eigen mogelijkheden

4) Je kan je vrijhouden op de drie data: 2, 9, 16 mei 2019

 

Laat ons zo snel mogelijk weten of je interesse hebt! Dit kan t.e.m. 27 januari 2019 per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en dan weten wij in welke omgeving we één of meerdere buddy’s moeten zoeken. Hoe sneller wij het weten, hoe sneller we aan de slag kunnen gaan. 

Vanaf maart zal je een bericht ontvangen met bijkomende informatie. Misschien hebben wij dan al een sportbuddy voor jou gevonden.

 

Samen met jou maken we hier een tof, sportief en vooral leerrijk project van!

 

Met sportieve groeten,

 

B-Buddy Team

Ines Himschoot,

Niel Maes,

Michelle Migchelsen

Yves Jageneau